AlgemeenPublicatiesklimaatdoel behalen met e-bike

Alle stoplichten staan op groen! Er is nu echt niets meer wat de E-bike nog tegenhoudt. Kijk maar even naar de prachtige rapportcijfers hieronder. Daarmee trekken we zelfs de meest hardnekkige twijfelaars over de streep en halen we die klimaatdoelen op onze sloffen.

In Twente is namelijk een pilot gehouden waarbij volmondig ‘ja’ werd gezegd tegen de elektrische fiets. Twente Mobiel is een onderdeel van de provincie Overijssel. In het programma werken verschillende instanties, van overheid tot bedrijven, nauw samen om de bereikbaarheid te verbeteren.

Tijdens de pilot kregen 55 medewerkers van twee thuiszorgorganisaties een elektrische fiets. Acht maanden lang wisselden ze hun auto in voor een E-bike. Met een app op hun smartphone werden de fietsritten automatisch geregistreerd. De pilot liep van november 2015 tot juni 2016. Het waren dus niet alleen mooi-weer-fietsers, maar ook tijdens de barre maanden klommen de thuiszorgmedewerkers op de E-bike.

94 procent wil nooit meer van de E-bike af

Het resultaat: 94 procent wilde de E-bike na de pilot blijven gebruiken. En maar liefst 87 procent wilde de fiets zelfs overnemen. De cijfers bevestigen wat andere mobiliteitsmakelaars al zeven jaar lang zien. Deze consultants – die veelal werken bij lokale overheden – verbinden vraag en aanbod op het gebied van mobiliteit. Zij zien dat E-bikers in de eerste week vooral op de nadelen letten. Zo is de elektrische fiets niet geschikt bij slecht weer, late diensten en lange afstanden. Maar in week twee worden steevast de voordelen duidelijk: het is gezonder, milieuvriendelijker, goedkoper en gemakkelijker. En de hierboven genoemde percentages laten duidelijk zien dat die voordelen het met gemak winnen van de nadelen.

Mooi voornemen voor de 2e helft van 2019

Als iedereen weer terug is van vakantie is het is het altijd een mooi moment om nieuwe zaken uit te proberen en onze gewoontes te veranderen. Maar eigenlijk hoef je er maar eentje te doen: op de E-bike stappen. En al je andere goede voornemens rollen er automatisch achteraan: je bent gezond bezig, je bent groen bezig, je spaart geld uit en je spaart tijd uit.

Stel je toch eens voor. Dat dit jaar 94% van alle weggebruikers dezelfde weg zou kiezen als de thuiszorgmedewerkers uit Twente. Wat zou de wereld er dan mooi uitzien.

Gewoontes veranderen met een proefperiode

De lengte van de pilot droeg trouwens ook bij aan het succes. Want een keertje een proefrit maken op een e-bike is niet genoeg. Een psycholoog heeft onderzocht hoe lang het duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Na het ontbijt een glas water drinken, was na 20 dagen aangeleerd. Na de lunch 10 minuten lopen werd een gewoonte na 50 dagen. Dus werkgevers die in 2019 zes maanden lang de e-bike proberen voor hun werknemers zijn gegarandeerd van succes. Maar ook van minder zorgkosten, minder parkeerkosten, minder stress, minder brandstof, minder fijnstof… Inkoppertje voor het klimaatdoel toch?

Geïnteresseerd in een mobiliteitsoplossing voor jouw organisatie?