DE E-BIKE: HET SLIMSTE VERVOERSMIDDEL IN DE SMART CITY

10 maart 2022

Home » Geen categorie » DE E-BIKE: HET SLIMSTE VERVOERSMIDDEL IN DE SMART CITY

In het kort:

De Smart City is momenteel talk of the town en heeft de visie om de stad bereikbaarder, gezonder, veiliger en duurzamer te maken. Kortom, het grote doel van elke Smart City is om een stad meer leefbaar te maken. Daarbij draait het allemaal om het verzamelen van zoveel mogelijk data. Over bijvoorbeeld verkeersstromen, energieverbruik, de afvoer van hemelwater, de luchtkwaliteit en criminaliteit.

Al die data leveren waardevolle informatie op. Via het internet – en alle daarmee verbonden apparaten – kan een stad zichzelf vervolgens steeds efficiënter beheren en besturen. Bijvoorbeeld door zuiniger om te gaan met straatverlichting, slimmer om te gaan met parkeerdiensten en door efficiënter afval te verzamelen.

Slimme voorbeelden van een Smart City

In een Smart City kun je straatlampen aantreffen die alleen gaan branden als iemand voorbijloopt. Slimme stoplichten zorgen ervoor dat het verkeer beter doorstroomt en automobilisten kunnen sneller parkeerplekken of oplaadpalen vinden via het internet.

Wereldwijd zijn Rio de Janeiro, Dubai, Stockholm en Singapore mooie voorbeelden van Smart Cities. In Nederland lopen steden zoals Eindhoven, Utrecht en Amsterdam voorop.

Een city is pas echt slim zonder auto’s

De elektrische auto is natuurlijk een enorme verbetering ten opzichte van de fossiele brandstofslurpers. De E-car is zeer geschikt om van Smart City A naar Smart City B te reizen, maar de elektrische auto lost niet de problemen op binnen de stad zelf. Je hebt nog steeds kans op files en je hebt nog steeds veel parkeerplekken nodig. Bovendien wordt een stad niet veel gezonder van elektrische auto’s. Door het remmen en optrekken komt er nog steeds te veel fijnstof in de lucht.

De oplossing voor een Smart City is niet elektrische auto’s, maar géén auto’s. Idealiter zou je in een Smart City – en dan vooral binnen de ring van zo’n stad – nog maar drie vormen van mobiliteit willen zien: onze voeten, het openbaar vervoer en fietsen. Want als het doel van een Smart City is om efficiënter, leefbaarder, gezonder en duurzamer te worden, dan kun je niet om de fiets heen.

Stel je voor dat we alle auto’s in de stad zouden vervangen door fietsen of E-bikes… dan is er geen file- en parkeerdruk meer, maar wel gezondere lucht en vitalere bewoners.

Geen bestelbusjes maar bezorgen met E-bikes

Menig bestelbusje in het centrum van een stad zit maar voor de helft vol, soms zelfs maar voor een kwart. Maar ondertussen blokkeren ze wel straten en houden ze het verkeer op. Het zou veel verstandiger zijn voor grote bezorgers – zoals Wehkamp, CoolBlue en Bol.com – om vanaf de rand van een Smart City over te stappen op een bezorgfiets. Zet bij de stadsgrenzen mini-distributiecentra neer. Busjes en vrachtauto’s brengen hun lading naar deze overslagpunten. Vanuit deze hubs kunnen E-bikes vervolgens de pakketjes afleveren aan de deur.

Stel je voor dat we alle bestelbusjes in de stad zouden vervangen door elektrische bezorgfietsen… dan zijn er minder verkeersopstoppingen, snellere bezorgingen en vitale bezorgers.

Als die bezorgdiensten dan meteen op een slimme E-bike stappen, dan kunnen ze hun bezorging nóg efficiënter maken. Door de data zie je snel genoeg wat vlugge of trage fietsroutes zijn. Je ziet ook snel genoeg wat de drukste en rustigste momenten zijn om pakketjes te zorgen. De bezorgdienst kan bovendien ook zien waar alle bezorgfietsen zijn en kan dus keurig op tijd de volgende pakketjes klaarleggen.

Kortom, door de data van slimme elektrische fietsen te verzamelen kan een bezorger veel tijd en geld besparen en een veel efficiëntere logistieke planning maken.

Hoe kan de E-bike een Smart City nóg slimmer maken?

  1. Een slimme bike kan communiceren met stoplichten. Als er geen verkeer is, kan het stoplicht meteen op groen springen voor de fietser.
  1. De speed pedelec is een geduchte concurrent voor de (elektrische) auto om tussen steden te reizen. Door met een snelheid van 45 km per uur over de provinciale weg naar je werk te fietsen ben je net zo snel als een auto in de file en ben je ook nog ‘ns gezond en duurzaam bezig. Zodra je slimme pedelec de rand van de stad passeert zou een Smart City de snelheid van je fiets automatisch kunnen verminderen naar 25 km per uur.
  1. De slimme elektrische fiets als onderzoekstool. Er lopen al enkele pilots om met slimme fietsen metingen te doen in de stad. Met sensoren kan luchtkwaliteit, fijnstof, temperatuur en vochtigheid worden gemeten. Door trillingen te registreren kan een slimme fiets ook de kwaliteit van het fietspad meten. Als heftige trillingen door kapotte fietspaden automatisch bij de gemeente worden gemeld, kan er sneller onderhoud worden gedaan.
  1. De slimme E-bike als verkeersregelaar. Door veel data te verzamelen van slimme fietsen wordt natuurlijk ook snel duidelijk waar de knelpunten zijn voor fietsers. Zodat de gemeente hier de fietspaden kan verbreden.

Wat doet ConnectBike hiermee?

Over alles wat je hierboven hebt gelezen is ConnectBike aan het nadenken. We zoeken constant naar mogelijkheden om deze plannen te implementeren. Voor sommige ideeën hebben we zelfs al pilots opgezet. Zo hebben we een smart box met sensoren ontwikkeld die je aan een elektrische fiets kunt bevestigen.

We knokken hard om de E-bike een steeds grotere rol te laten spelen in de Smart City. Want in onze ogen betekent een slimme stad ook een gezondere stad. Als we straks minder parkeerplekken nodig hebben, kunnen we die mooi transformeren tot gezonde parkjes, speelterreinen en locaties voor urban farming.

Tot slot; we willen ook gezond omgaan met data. Al die informatie is mooi en nuttig, maar we willen wel dat die data anoniem blijft. Het gaat ons om de informatie, niet om de personen.

Lees ook:

nl_NLNL

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Probeer onze Deliver-E+ bezorgfiets.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.

Vraag hier jouw brochure aan.

Benieuwd naar onze Deliver-E+?
Test het zelf.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.