Kiezen voor een e-bike voor bezorgen komt steeds vaker voor. In recent gepubliceerde blogs werd er geschreven over de voordelen van een bezorgfiets op het gebied van snelle levering en operationele kosten, impact en operationele efficiëntie. Maar hoe zit het met de kosten die worden gemaakt voor het gebruik van stroom?
Stijgende energieprijzen
Het is niemand ontgaan en dagelijks nieuws, de laatste tijd stijgen de kosten voor stroom enorm! In januari 2021 kostte 1 kWh ongeveer 0,24 euro. Een uur lang 1000 Watt verbruiken kostte dus 24 cent. In augustus 2022 was dit al gestegen naar 0,67 euro, bijna 3 keer zo duur dus! De exacte kosten van stroomgebruik zijn uiteraard echter afhankelijk van het energiecontract en de energieleverancier.
In dit blog rekenen we met 0,67 euro per kWh.
E-bike voor bezorgen: wat kost het?
Ondanks de stijgende energieprijzen vallen de stroomkosten van de elektrische fiets in het niets in vergelijking met bijvoorbeeld de afschrijvingskosten. Stel, een bedrijf maakt gebruik van e-bikes voor het bezorgen van maaltijden en pakketjes. Als dit bedrijf elke dag de accu’s oplaadt, kost dat met de huidige prijzen nog steeds slechts 97,82 euro per jaar per elektrische fiets. Oftewel nog geen 27 cent per dag.
Efficiënte lader, batterij en motor
Een acculader vraagt stroom van het net. Het grootste deel hiervan gaat naar de accu en een kleiner deel verdwijnt door de inefficiëntie van de lader. Een lader wordt namelijk warm en verliest daardoor energie. Het mooiste is natuurlijk een lader met een rendement van 100%, maar de meeste acculaders hebben tegenwoordig een rendement van 75%. Het rendement van de Giant-acculaders van ConnectBike ligt in het algemeen een stuk hoger dan het gemiddelde. Daarnaast heeft de praktijk uitgewezen dat er relatief veel energieverlies ontstaat als de motor en batterij niet goed samenwerken. Ook hier is het rendement van de Giant motor en batterij van ConnectBike bovengemiddeld. Met als resultaat meer energie voor hetzelfde geld.
In dit blog gaan we als voorbeeld rekenen met 25% energieverlies.
De capaciteit van de accu
Hoeveel stroom een lader aan een accu moet leveren is afhankelijk van de capaciteit van de accu. De elektrische bezorgfietsen van ConnectBike hebben een capaciteit van 500 Watt. Een gemiddelde elektrische fiets heeft een accu van 300 Watt. Om zo’n accu weer volledig op te laden moet er dus in theorie een uur lang 300 Watt in worden gestopt. In de praktijk duurt dit echter wat langer. Een gemiddelde accu van 300 Watt heeft 4 uur nodig om op te laden. Elk uur wordt er dus 75 Watt geleverd aan de accu.
Zorg goed voor de accu
Snel of langzaam laden maakt voor het prijskaartje trouwens niet uit. 4 uur 75 Watt gebruiken of 1 uur 300 Watt komt allebei uit op 300 Watt. Overigens is het wel beter voor de accu om langzaam op te laden in plaats van snel. Om de levensduur en de actieradius van de accu gezond te houden is het goed om ‘m eens in de twee werken helemaal leeg te rijden. En als je de accu uit de elektrische fiets haalt, ondersteun ‘m dan met je hand zodat hij niet op grond valt en beschadigt.
De totale kosten
De accu in dit voorbeeld heeft 300 Watt nodig, maar door het rendementsverlies vraagt de accu 400 Watt van de energieleverancier. Een kWh kostte in augustus 2022 ongeveer 0,67 euro. Eén kWh staat gelijk aan 1000 Wh, dus 400 Watt kost 0,27 euro. En doe je dat elke dag dan betaal je dus minder dan 100 euro per jaar. Kortom, ondanks de stijgende kosten van stroom is het opladen van een accu nog steeds goed betaalbaar! Kies daarom voor een e-bike voor bezorgen.