Het zit de forens van vandaag de dag niet mee. De grote steden slibben dicht en zowel de woning als het kantoor wordt steeds slechter bereikbaar. Collega’s komen gestrest en gefrustreerd uit de file. En vaak komen ze ook te laat. Want ze moeten natuurlijk ook nog een parkeerplekje zoeken. De plekjes die ze kunnen vinden, zijn vervolgens duur. In het openbaar vervoer is het tijdens de spits overigens niet veel beter. Volgepropte coupés en de kans op vertraging ligt altijd op de loer.
Schade door files loopt op tot 1,1 miljard euro
Het bedrijfsleven liep in 2017 door files een economische schade als tussen de 983 miljoen euro en 1,3 miljard euro, becijferden brancheorganisaties TLN en evofenedex. Dat is het hoogste niveau sinds de crisis. Wat doet de facilitair manager hieraan? Behalve z’n hart vasthouden voor de cijfers van 2018 en 2019? In ieder geval niet genoeg.
Natuurlijk weten ze dat de fiets een slim alternatief is voor auto en openbaar vervoer, maar de facilitair managers nemen het nog niet echt serieus. Maar waarom eigenlijk niet? Want met de tweewieler kunnen ze hun collega’s, hun bedrijf en dus uiteindelijk ook zichzelf een groot plezier doen. De voordelen van de fiets zijn bekend, maar misschien is het toch handig om ze nog eens op te sommen.
De fiets versus de auto:
- Een stalling voor fietsen is spotgoedkoop vergeleken bij een parkeerterrein of parkeergarage;
- Fietsen hebben veel en veel minder ruimte nodig dan de auto. Zowel rijdend als geparkeerd. Op de footprint van een auto kun je al snel 8 tot 10 fietsen kwijt;
- Voor een fiets vind je sneller een parkeerplekje, vaak gewoon voor de deur;
- Onderzoek toont aan dat van de parkeeruitgaven van Nederlandse bedrijven 10 tot 20 procent weggegooid geld is. Simpelweg omdat ze de parkeerruimte niet efficiënt gebruiken;
- Op de fiets heb je de reistijd volledig zelf in de hand. Je bent dus niet overgeleverd aan files of storingen op het spoor;
- Een kilometer snelweg aanleggen is maar liefst 240 keer zo duur als de aanleg van een kilometertje fietspad.
1% meer fietsforensen levert elke dag 1,8 miljoen euro op
Nog een paar cijfertjes. Op een doordeweekse dag telt ons land zo’n 10 miljoen woonwerkverplaatsingen. Driekwart daarvan wordt met de auto afgelegd. 10% van de forensen reist met de trein en slechts 6% pakt de fiets om naar het werk te gaan. Vaak zijn het korte ritjes van zo’n 7,5 kilometer. De gemiddelde afstand bij woon-werkverkeer is echter 22,6 kilometer, waarvan een groot gedeelte circa 10 tot 15 kilometer. Voor een gewone fiets is dat misschien pittig. Maar met een elektrische fiets leg je die afstand in nog geen 20 minuten af.
Stel je voor dat vanaf nu 1% meer forensen de fiets pakken. Dat zou ons land op één dag al 1,8 miljoen euro aan maatschappelijke kosten besparen. Toch iets waarover de facility managers zouden moeten nadenken.
Geïnteresseerd in een mobiliteitsoplossing voor jouw organisatie?
Neem dan contact met ons op!