Meer vrouwen in de techniek. En snel!

27 juni 2022

Home » Deliver-e bike » Meer vrouwen in de techniek. En snel!

In het kort:

Nederland doet het nog niet goed met vrouwen in de techniek. Volgens het CBS werkten er in 2021 weliswaar 1,7 miljoen mensen binnen Nederland in de techniek. Daarvan was echter slechts 16% vrouw. Dat getal moet echt omhoog! Zo snel mogelijk. Niet alleen vanwege de diversiteit, maar ook vanwege de enorme toegevoegde waarde van vrouwen op een technische werkvloer.

De voordelen van vrouwen voor techniek

Volgens onderzoek van Eveline Crone en Lara Wierenga voor de Onderwijsraad (2020) beschikken vrouwen over een specifieke set aan skills. Een vrouwelijke eigenschap is bijvoorbeeld ‘goed kunnen luisteren’. Een vrouw stelt vragen, luistert naar de antwoorden en komt dan met een oplossing. Dit is uiteraard goed voor de onderlinge samenwerking binnen teams, maar zeker ook voor het klantcontact. Daarbij werken vrouwen secuur en hebben ze vaak een goede planning en administratie.  Deze specifieke skills zijn een goede aanvulling op de skills van mannen die nu overwegend werkzaam zijn binnen de techniek.

Mannen en vrouwen samen laten werken in een team zorgt aantoonbaar voor synergie-effecten. Teams met mannen én vrouwen functioneren beter dan teams met alleen mannen of alleen vrouwen. Dit komt doordat de kwaliteiten van beide geslachten gecombineerd worden. Teams met zowel mannen als vrouwen zijn vaak creatiever, innovatiever en de besluitvorming gaat ook vaak beter. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Sander Hoogendoorn van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE).

De voordelen van techniek voor vrouwen

  1. Baangarantie, baangarantie, baangarantie. Het aantal banen in de techniek stijgt explosief. In 2012 waren er ongeveer 160.000 banen in de techniek en anno 2022 is dat al meer dan 225.000. Er is dus werk zat. Als je er als vrouw voor kiest om de techniek in te gaat, ben je dus vaak zeker van je job!
  2. Persoonlijke ontwikkeling. Techniek verandert constant. En stilstand is achteruitgang. Stilstaan binnen de techniek is dus onmogelijk. Nieuwe ontwikkelingen en productinnovaties volgen elkaar in rap tempo op en veranderingen zijn aan de orde van de dag. Om dit bij te houden zul je niet alleen goed opgeleid worden maar ook continu bijgeschoold worden. Dit zorgt ervoor dat er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en je zult op dit vlak dus geen moment stil staan.
  3. Afwisselend werk. Werken in de techniek is enorm divers. Meer dan ooit tevoren is techniek verweven in alle facetten van ons leven en in alle producten en diensten die we dagelijks gebruiken. Voor mensen die werkzaam zijn in de techniek, is het onderling schakelen met andere afdelingen en regelmatig voeren van gesprekken met klanten daardoor inmiddels eerder regel dan uitzondering zijn geworden. Dit maakt het werk binnen de techniek afwisselend en uitdagend. Elke dag opnieuw.
  4. Een mooie toekomst. Duurzaamheid staat hoger op de maatschappelijke agenda dan ooit tevoren. De ambities op dit vlak zijn torenhoog. De techniek speelt een cruciale rol om deze ambities te realiseren. Werken in de techniek betekent dus ook vaak werken aan een mooiere toekomst. En wie wil dat nou niet?
Vrouwen in de techniek

Werken bij ConnectBike

ConnectBike is opgericht met als doel onze leefomgeving te verbeteren. Dat houdt in: minder auto’s en scooters en juist meer fietsen. Door het leasen van elektrische bezorgfietsen aan bedrijven realiseren wij een toekomst met schonere en filevrije steden. Dit doen wij door continu te streven naar de maximale inzet van duurzame mobiliteit. De beste service is wat ons onderscheidend maakt in de markt. Dat zorgt er voor dat techniek bij ons het kloppend hart vormt van de organisatie. Onze technische mensen maken onze service belofte waar, elke dag weer.

Als Mobiele Fiets- en Service Technicus ben jij het je niet alleen het gezicht van ons bedrijf bij de klant, je bent ook de handen die onze fietsen in topconditie houden. Jij zorgt ervoor dat onze E-bikes het doen en blijven doen. Daarbij zijn vrouwen in het team zeer gewenst. Uiteraard om de redenen zoals hierboven beschreven maar we hebben in de praktijk nog een voordeel voor meer vrouwen in de techniek ontdekt! Vrouwen hebben namelijk over het algemeen dunnere vingers: hierdoor kunnen zij makkelijker en dus sneller bij sommige schroefjes en moertjes. Hierdoor voeren zij sommige werkzaamheden sneller uit dan hun mannelijke collega’s!

Naast het gezicht en de handen, ben jij ook de oren van onze organisatie. Jij bezoekt onze (inter)nationale afnemers, weet wat er speelt en koppelt dit terug aan jouw collega’s op kantoor. Hierbij spelen vrouwelijke vaardigheden wederom een belangrijke rol. Door de goede luistervaardigheden van onze technici, kunnen wij heel goed inspelen op de wensen en behoeftes van onze afnemers. Dit zorgt voor een hoge klanttevredenheid!

Onze ambitie

Op dit moment bestaan de werknemers van ConnectBike voor 25% uit vrouwen. Deze vrouwen werken overal binnen de organisatie: van monteur tot management. Maar onze ambitie is groot; eind 2024 willen wij dit percentage verdubbelen naar 50%! En van de zes nieuwe Fietstechnici die wij in 2022 willen aannemen, gaan wij voor minimaal vier vrouwen.

Trouwens, ook vrouwen zonder technische achtergrond maar die graag een carrièreswitch willen maken, zijn bij ons van harte welkom. Het gaat ons om passie voor fietsen en techniek. Wij kijken eerder naar iemands talent en ontwikkelpotentieel, dan naar technische ervaring en het cv. Die technische kennis brengen we iemand met veel plezier snel bij. Onze huidige Technici zijn namelijk ijzersterk in het opleiden van een nieuwe collega’s die willen starten in de techniek.

Dus als het aan ons ligt, meer vrouwen in techniek. En wij nemen hierin zelf graag het voortouw!

Bekijk deze pagina en solliciteer als Mobile Fiets- en Service Technicus. 

Lees ook:

nl_NLNL

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Probeer onze Deliver-E+ bezorgfiets.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.

Vraag hier jouw brochure aan.

Benieuwd naar onze Deliver-E+?
Test het zelf.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.