Wat kost een bezorgfiets?

6 oktober 2022

Home » Deliver-e bike » Wat kost een bezorgfiets?

In het kort:

De aanschafprijs van een elektrische bezorgfiets ligt gemiddeld rond de €2.500. Daarnaast worden er kosten gemaakt voor het personaliseren van de fiets. Denk hierbij aan kosten voor één (of meerdere) rek(ken) & bezorgbox(en) (€220), bestickering (€125) en een verzekering voor schade en diefstal (€300 per jaar).

De onderhoud- en reparatiekosten zijn echter bij de aanschafprijs (inclusief gepersonaliseerde onderdelen) niet inbegrepen. En die kosten zijn er wel degelijk, want fietsen in de zakelijke markt worden intensief gebruikt. Ook zijn er verborgen kosten, zoals omzetverlies door stilstand. Deze kosten worden vaak vergeten, maar dienen wel degelijk meegenomen te worden. Een fiets die stilstaat kost de ondernemer namelijk direct geld. 

Alle kosten van een bezorgfiets

Om alle kosten voor een bezorgfiets in kaart te brengen heeft ConnectBike bij diverse food delivery partijen in binnen- en buitenland informatie en ervaringscijfers opgehaald (zie onderstaande tabel). De aanschafkosten van de fiets, de gepersonaliseerde onderdelen en de verzekeringskosten spreken redelijk voor zich. Het wordt interessant wanneer er wordt gekeken naar de overige kostenposten: onderhoud- en reparatiekosten en omzetverlies door stilstand.

Een ondernemer laat gemiddeld vier keer per jaar een reguliere servicebeurt uitvoeren. Daarnaast kunnen kleinere onverwachte incidenten voorkomen (zoals een lekke band of het kwijtraken van een sleutel). Hoe ouder de fiets, hoe vaker onderdelen vervangen of gerepareerd moeten worden. Het aantal onverwachte reparaties zal daarom per jaar toenemen. Gemiddeld dient een bezorgfiets in een periode van drie jaar in totaal 24 keer onderhouden of gerepareerd te worden. Ervan uitgaande dat dit gemiddeld aan arbeidsloon €75 per keer kost, dan telt dat op tot €1.800 in 3 jaar. Hierbij worden er per jaar meer onderdelen vervangen en gerepareerd, in totaal voor  €1.600. De totale kosten voor reparatie en onderhoud komen zo op €3.400 in 3 jaar.

Vaak vergeten: stilstand is omzetverlies

Voor onderhoud en reparatie doet de ondernemer een beroep op de lokale fietsenmaker. Als gevolg van de explosieve groei in verkoop van E-bikes en de daarbij benodigde service zijn de werkplaatsen van fietsenmakers overbelast. Dit betekent dat onverwachte reparaties of extra reparaties bij regulier onderhoud vaak niet direct worden uitgevoerd. Gemiddeld bedraagt de wachttijd bij fietsenmakers drie werkdagen. En hier komen de verborgen kosten van een bezorgfiets in beeld. In die drie dagen staat de fiets namelijk stil. En stilstand kost de ondernemer geld in de vorm van omzetverlies; circa €200 per dag. Over een periode van drie jaar staat een bezorgfiets in het eerste jaar gemiddeld drie keer stil. Dit kost de ondernemer dus 3 x 3 dagen x 200 per dag is €1.800 in jaar één. In jaar twee en drie komt stilstand vaker voor doordat onderdelen slijten en er meer reparatie nodig is. De kosten per jaar lopen hierdoor op naar  €3.600 in jaar twee en €4.800 in jaar drie. In totaal bedraagt het omzetverlies door stilstand over drie jaar €10.200!

Verlaag omzetverlies door stilstand te voorkomen

Omzetverlies door stilstand kan worden verlaagd door:

  1. het aanschaffen van een kwalitatief hoogwaardige bezorgfiets
  2. het verrichten van preventief onderhoud, bij voorkeur elke 6-8 weken
  3. het sneller laten uitvoeren van reparaties

Dit laatste kan een ondernemer doen door een servicecontract af te sluiten bij een professionele partij die snelle uitvoering van reparaties garandeert (vaak via een Service Level Agreement) en deze bijvoorbeeld ook op locatie uitvoert. Hierdoor gaat er geen geen tijd verloren door transport van de fiets.

Bezorgfiets
Kostenoverzicht; bezorgfiets kopen.

Bezorgfiets leasen bij ConnectBike

Alle kosten bij elkaar opgeteld kost een Giant elektrische bezorgfiets dus  €17.295 gedurende een periode van drie jaar. Een bedrag waar menig ondernemer van schrikt als hij of zij hiermee wordt geconfronteerd. Benieuwd naar wat de kosten zijn om een bezorgfiets te leasen bij ConnctBike? Vraag dan nu geheel vrijblijvend een offerte aan.

Lees ook:

nl_NLNL

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Probeer onze Deliver-E+ bezorgfiets.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.

Vraag hier jouw brochure aan.

Benieuwd naar onze Deliver-E+?
Test het zelf.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.