Wat is voordeliger; elektrische bezorgfiets leasen of kopen?

14 oktober 2022

Home » Deliver-e bike » Wat is voordeliger; elektrische bezorgfiets leasen of kopen?

In het kort:

De algemene gedachte heerst dat het kopen van een elektrische bezorgfiets voordeliger is dan leasen. Echter, blijkt in de praktijk het tegenovergestelde waar te zijn.

Elektrische bezorgfiets kopen

Naast de gebruikelijke aanschafkosten van de elektrische bezorgfiets inclusief gepersonaliseerde accessoires, zoals rek, bezorgbox(en) en stickers, wordt er namelijk vaak geen rekening gehouden met een aantal directe en indirecte kosten.

Denk bij directe kosten aan regulier onderhoud, onverwachte reparaties en een verzekering tegen schade en diefstal. De indirecte kosten worden het meest vergeten en onderschat: dit zijn de kosten door omzetverlies door stilstand van de fiets. Al deze kosten bij elkaar opgesteld zorgen ervoor dat een elektrische bezorgfiets €17.295,- kost in drie jaar tijd. Zie een specificatie van deze kosten in onderstaande tabel, meer uitleg hierover wordt gegeven in de blog: ‘wat kost een bezorgfiets?’.

Bezorgfiets
Kostenoverzicht: elektrische bezorgfiets kopen.

Bezorgfiets leasen

Dan de kosten voor het leasen van een elektrische bezorgfiets. Deze bestaan logischerwijs uit het aantal termijnen, vermenigvuldigd met het maandelijkse leasebedrag. Er wordt vaak gedacht dat het betalen in termijnen versus het eenmalig aanschaffen van een voertuig het grootste en enige voordeel van leasen is. Dit is echter niet het geval. Het voordeel van leasen zit hem namelijk vooral in de  mobiliteitsgarantie die hierbij wordt aangeboden.

Kort gezegd, door preventief onderhoud uit te voeren op de fiets én bij onverwachte reparaties deze snel (binnen 24 uur) te repareren garandeert men dat een fiets niet stil komt te staan. Daardoor wordt een belangrijke indirecte kostenpost, namelijk omzetverlies door stilstand (€200,- per dag), tot een minimum beperkt. In totaal zo’n €1.200,- over 3 jaar. 

En dat is wat leasen vooral financieel aantrekkelijker maakt dan het aanschaffen van een elektrische bezorgfiets. Zoals in onderstaande tabel is weergegeven kost het leasen van een elektrische bezorgfiets, uitgaande van een gemiddeld leasebedrag van €125,-,  per maand,  €5.700,- in 3 jaar tijd.

Kostenoverzicht: bezorgfiets leasen.

Full service

Het grootste voordeel voor het afsluiten van een leasecontract is dus mobiliteitsgarantie waardoor er minimale kosten gemaakt worden van omzetverlies door stilstand. Daarnaast is gemak en ontzorging ook een reden voor een ondernemer om te kiezen voor lease. Onderhoud en reparatie wordt immers uitgevoerd door een partij die snel (en vaak op locatie) het repareren en onderhouden van de fiets verzorgt. Daarnaast biedt leasing ook een voordeel op het gebied van de verzekering. Het is namelijk voor een individuele ondernemer vrijwel onmogelijk om elektrische bezorgfietsen verzekerd te krijgen. En als het lukt, dan is de maandelijkse premie aanzienlijk. 

Er kan dus vastgesteld worden dat leasen heeft dus veel meer voordelen heeft dan alleen lage maandbedragen. Leasen biedt mobiliteitsgarantie die leidt tot lagere kosten, ontzorgt en maakt verzekeren betaalbaar. Vergeleken met het aanschaffen van een elektrische bezorg fiets is leasen is 3x voordeliger dan kopen. 

Ben je als ondernemer op zoek naar een elektrische bezorg fiets? Kies dan altijd voor een partij die leasing full service aanbiedt. Dan kan jij je als ondernemer focussen op het aller belangrijkste, namelijk: zo snel en zo warm mogelijk maaltijden van A naar B brengen. Dat is waar het om gaat!

Lees ook:

nl_NLNL

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Zorgeloze mobiliteit? Ervaar het nu zelf.

Probeer onze Deliver-E+ bezorgfiets.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.

Vraag hier jouw brochure aan.

Benieuwd naar onze Deliver-E+?
Test het zelf.

Wij brengen onze elektrische bezorgfiets bij jou op locatie, zodat jij deze kunt testen. Ervaar hoe het is om zorgeloos te bezorgen.